Érdemes indulnod a Fiatal Gazda 2017 pályázaton?

1. lépés: Kérj pályázati előminősítést

(6 kérdés, 2 perc)

Fiatal Gazda pályázati feltételek

A fiatal gazda pályázatra akkor pályázhatsz, ha az alábbi összes feltételeknek megfelelsz.

Először is szükséges, hogy nem több, mint 12 hónapja rendelkezz már egy minimális méretű gazdasággal mint mezőgazdasági vállalkozó. A lényeg hogy a gazdaságod maga lehet akárhány éve létező gazdaság, de mezőgazdasági vállalkozóként nem működtethető több mint 12 hónapja!

A tavalyi évtől eltérően tehát, 2017-ben a beadásakor léteznie kell egy egy éven belül létrehozott valamilyen méretű mezőgazdasági vállalkozásnak.

A méretre vonatkozó szabály a megtermelt javaktól függ. Most sajnos nem lehet a nulláról indulni, már termelési potenciált is kell igazolni. Ezt egy STÉ értékkel kell megjelölni. Ez nem valamilyen hazai találmány, ezt a szabványt világszerte használják az agráriumban.

Mi az STÉ?

Az STÉ segítségével könnyedén meghatározhatod Euróban az általad megtermelt javakat. A segítségével megtudhatod például, hogy mennyit ér mondjuk 100 db naposcsibe vagy mennyit ér egy db ló. Esetleg hány nm gombapince ér ugyanannyit mint egy tejelő szarvasmarha vagy éppen az amit megtermelsz.

Nagyon egyszerűen: a megtermelt javaid az STÉ segítségével összehasonlíthatóvá válnak más megtermelt javaival.

A pályázatban azt kérik tőled, hogy mond meg mit és mennyit termelsz. Ahhoz, hogy ez egyszerűen értelmezhető és összehasonlítható legyen a termelt javakhoz hozzárendeltek egy mindenkire vonatkozó értéket sztenderd. Ez az STÉ.

Tehát nem azt kell megadnod, hogy például van 4 lovam, 3 disznóm meg 3 ha kukoricám, hanem egy STÉ-t kell megadnod - a példánál maradva a 4 ló a 3 disznó és föld kukorica Standard Termelési Értékét összesen.

A pályázatban kikötötték, hogy minimum 6000 Standard Termelési Értéket igazolnia kell annak aki hozzá szeretne jutni a 40.000 Eurós támogatáshoz.

A pályázatban igazolt STÉ akár egy földbérleti szerződés vagy néhány megvásárolt állat, eszköz stb. is lehet. A téma összetettségéből adódóan viszont további konkrétumot egy sikeres előminősítés után tudunk neked adni. Készítsd el az ingyenes, Fiatal Gazda pályázati előminősítésedet.

További feltétel, hogy rendelkezned kell valamilyen mezőgazdasági jellegű végzettséggel. Gyakorlatilag a Magyarországon elérhető bármelyik mezőgazdasági végzettség elegendő.

Illetve az életkorod 18 és 40 év között van. Fiatal Gazda ugye :)

Ha ezeknek az alap feltételeknek megfelelsz érdemes komolyan elgondolkodnod a pályázat benyújtásán. Persze még sok egyéb feltételnek és kívánalomnak is meg kell felelni, hogy jó esélyekkel pályázhass. Ezért érdemes egy tapasztalt pályázatíró segítségét igénybe venned. Egy olyanét amelyik nem csak pályázik hanem meg is nyeri a pályázatait. Ezért (is) érdemes elkészítened az előminősítésedet - ami nem vesz igénybe többet 2 percnél.

Készítsd el az ingyenes, Fiatal Gazda pályázati előminősítésedet

További fontos információ, illetve jó hír, hogy ha magánszemélyként azaz őstermelőként vettél már igénybe földalapú vagy egyéb támogatást az elmúlt években akkor az az eddigiekkel ellentétben már nem kizáró ok.

Hozd létre szabadon a saját gazdaságodat

Segítünk megtenni az első lépést!

  • Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a feltételeknek

  • Mérd fel, hogy érdemes-e gondolkodnod a pályázatban

  • Gyors, ingyenes, kötelezettség mentes