Érdemes indulnod a Fiatal Gazda 2017 pályázaton?

1. lépés: Kérj pályázati előminősítést

(6 kérdés, 2 perc)

Fiatal Gazda pályázat 2017

A Fiatal Gazda pályázat nyerteseként olyan támogatáshoz juthatsz, amivel szabadon, választásod szerint hozhatod létre saját gazdaságodat.

A Fiatal Gazda pályázatot egy uniós program keretében hirdették meg és előre láthatóan nagyobb tömegű pénzre számíthatsz 2018-ig. Erre a célra az elmúlt időszakban is óriási pénzeket költöttek már a Vidékfejlesztési keretből. A 2014-15-ös időszakban több mint 5.000 fiatalnak sikerült megszereznie az induló támogatást.

A korábbi évektől eltérően, 2017-ben a pályázat beadásakor már rendelkezned kell egy éven belül létrehozott kisebb méretű gazdasággal. A gazdaság méretére vonatkozó elvárás az ott termelt javaktól függ. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet a semmiből elindulni, valamekkora termelési potenciált igazolni kell. Ez lehet akár egy földbérleti szerződés vagy néhány megvásárolt termelőállat, -eszköz, növény stb.

Ha nyersz a gazdaságot további 5 évig kell fenntartanod és a vállalkozásban legkésőbb a 4. évtől kezdve fő állásúvá kell válnod. Ez azt jelenti, hogy innentől máshol nem tarthatsz fenn munkaviszonyt.

További részletek a feltételekről

Miért a fiatalok?

Bizonyára te is hallottál már róla, hogy nálunk is és az egész Európai Unióban komoly probléma - főként a mezőgazdasággal foglalkozók körében - az elöregedés. Egy fő 35 év alatti gazdára 11 fő 55 év feletti gazda jut uniós szinten. Nálunk szerencsére ugyanez az arány kissé megnyugtatóbb, itt az arány 1:9-hez.

Ez körülbelül azt jelenti, ha a gyakorlatba akarjuk átfordítani, hogy egy generáció váltás alatt a kb. 80 gazdából már csak 1 marad.

Ezt a tendenciát szerencsére idejében észrevették uniós szinten és komoly erőkkel, támogatásokkal és kedvezményekkel igyekeznek kompenzálni. A fő cél az, hogy a tendencia minél hamarabb megforduljon. A Fiatal Gazda pályázat elsődleges eszköze az uniós programban a fiatal gazdálkodók induló támogatására.

Mennyi pénzről van szó?

Fontos kérdés, hogy mennyi pénzt lehet igényelni a programban. Az igénylés fontos feltétele, hogy ezt az igényt egy alaposan kifejtett üzleti-, és pénzügyi tervben kell a pályázatban bemutatni. Érthető, hogy ez az üzleti/pénzügyi terv létfontosságú része, alapja a pályázatnak. Ha ez megvan, az igényelhető összeg 40.000 EUR ami körülbelül 12.500.000 Ft. Ez pontosan a folyósítás évének január 1-én érvényes EKB forint/euró árfolyamból kerül kiszámításra.

Készítsd el a kötelezettség mentes Fiatal Gazda pályázati előminősítésedet

A Fiatal Gazda pályázat keretében megszerezhető pénz egy úgynevezett előfinanszírozott, egyszeri, jövedelemkiegészítő támogatás. Ez azt jelenti, hogy ha nyersz szabad felhasználás mellett gazdálkodhatsz - elsősorban egy saját gazdaság létrehozásán vagy a meglévő bővítésén.

A pályázaton elnyert pénzért cserébe egy meghatározott méretű mezőgazdaság létrehozását várják el. Ezt a mezőgazdasági üzemet legalább további 5 évig üzemeltetned szükséges és a negyedik évtől főállásban kell részt venned a gazdaságban, azaz nem lehet máshol munkaviszonyod.

A pályázatot 2017. március 16-től nyitják meg, onnan számított 30 nap áll a rendelkezésedre, hogy az anyagokat - a pályázatot beadjuk.

Az elbírálás menete az, hogy a beérkezett pályázatokat pontozzák és ez alapján választják ki a nyerteseket. A nyertesek a megnyert támogatás 75%-át az elbírálás után 1-2 hónapon belül lehívhatják. A fennmaradó 25%-ot pedig abban az esetben ha az üzleti/pénzügyi tervben vállaltak teljesülnek. Az eddigi tapasztalatok szerint ez általában, nagyjából a harmadik évre várható.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon mire lehet elkölteni a megnyert pénzt. Nos, az MVH ugyan nem ellenőrzi szigorúan a támogatás pénz pontos felhasználását de természetesen a legokosabb dolog ha a pénzt a vállalkozásodba és a gazdaságodba fekteted...

Gyakori félelem, hogy a magánszemélyként igénybe vett - mondjuk földalapú támogatást - kizáró ok-e. Nos megnyugtató, hogy idei évtől kezdve nem.

A legjobb hír, hogy a nyertes pályázatok után nagyon is lehetséges az újabb pályázatokon való részvétel nagyobb támogatásra sokkal jobb feltételek mellett. Valamint a közvetlen - például a terület alapú - támogatások is nagyobbak lesznek. Érdemes tehát belevágni.

Készítsd el a kötelezettség mentes Fiatal Gazda pályázati előminősítésedet

Hozd létre szabadon a saját gazdaságodat

Segítünk megtenni az első lépést!

  • Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a feltételeknek

  • Mérd fel, hogy érdemes-e gondolkodnod a pályázatban

  • Gyors, ingyenes, kötelezettség mentes